Όλοι γνωρίζουμε ότι το Facebook κρατά αρχείο με τη δραστηριότητα των χρηστών του, λίγοι όμως δείχνουν να ενοχλούνται. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι μια προσεκτική ματιά στα δεδομένα που καταγράφει το Facebook θα θορυβήσει αρκετούς.
Μια αυστριακή ομάδα ακτιβιστών με την επωνυμία Europre v. Facebook έδωσε στη δημοσιότητα δύο αποκαλυπτικές αναφορές. Τα έγγραφα αυτά δόθηκαν από το Facebook σε δύο χρήστες, όταν οι τελευταίοι ζήτησαν να μάθουν τι στοιχεία καταγράφονται, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαιώματος πρόσβασης στις πληροφορίες που συλλέγει η εκάστοτε εταιρεία. Μια τέτοια αναφορά μπορεί να αριθμεί πάνω από 800 σελίδες (!!!) και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής στοιχεία:
Το Facebook…
- …καταγράφει ποιοι σας έχουν κάνει poke και πότε.
- …κρατά αρχείο των υπολογιστών που χρησιμοποιήσατε για να κάνετε login κι επίσης “θυμάται” ποια άλλα accounts έχουν κάνει login από αυτά τα μηχανήματα.
- …καταγράφει όλα τα events στα οποία έχετε προσκληθεί, όπως επίσης και τι έχετε απαντήσει στο καθένα.
- …ξέρει ποιους έχετε αφαιρέσει από φίλους και πότε.
- …αποθηκεύει τα μηνύματα και τα chat sessions, ακόμα κι αν τα έχετε διαγράψει.
Αν ζητήσει τα στοιχεία αυτά ένας κάτοικος της ΕΕ, το Facebook υποχρεούται να του τα στείλει. Στην περίπτωση των Αυστριακών, τα στοιχεία έφτασαν σε CD. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι θα γινόταν αν ζητούσαν τα στοιχεία τους μερικές χιλιάδες Ευρωπαίοι.
Για να σταλούν τα στοιχεία, ο χρήστης θα πρέπει να καταθέσει στο Facebook τον αριθμό της αστυνομικής ταυτότητας, το όνομα και την ημερομηνία γέννησης. Αν και το Facebook ζητά αυτά τα στοιχεία προκειμένου να βεβαιωθεί ότι ο χρήστης είναι πράγματι αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι, τα δεδομένα αυτά είναι εύκολο να πέσουν στα χέρια τρίτων, οπότε η ασφάλεια του απορρήτου είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη.