Σε μια προσπάθεια να φέρει το μέλλον λίγο πιο κοντά, η IBM έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο project με στόχο τη δημιουργία chips που έχουν ελάχιστη σχέση με τα όσα γνωρίζουμε σήμερα. Τα πρώτα chips που μιμούνται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι ήδη γεγονός.
Ο εγκέφαλος βασίζεται στουςνευρώνες και τις συνάψεις που δημιουργούνται μεταξύ τους. Αυτό το μοντέλο προσπαθεί τώρα να εφαρμόσει τώρα η IBM στην κατασκευή μικροεπεξεργαστών και για το λόγο αυτό συνεργάζεται με τη διάσημη υπηρεσία ερευνών του αμερικανικού στρατού (D.A.R.P.A.) καθώς και με επιστημονικά ιδρύματα. Το μεγάλο πλεονέκτημα των “νευρωνικών” chips είναι ότι απαιτούν πολύ λιγότερο ρεύμα σε σύγκριση με τους επεξεργαστές που γνωρίζουμε.
Τα πρώτα πειραματικά chips έχουν ήδη κατασκευαστεί. Ο στόχος της IBM είναι να δημιουργήσει έναν υπολογιστή με 10 δισεκατομμύρια “νευρώνες” και 100 τρισεκατομμύρια “συνάψεις”, δηλαδή ένα PC με “συνδεσμολογία” πιο πολύπλοκη από αυτή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ο όγκος ενός τέτοιου υπολογιστή δε θα ξεπερνά τον όγκο του ανθρώπινου εγκεφάλου, ενώ η κατανάλωσή του υπολογίζεται στο 1 kilowatt, ένα νούμερο ιδιαίτερα χαμηλό αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις δυνατότητές του.